Каталог Топ Сайтове
BGtop

ТИ НЕ СИ БОЛЕН, ТИ СИ ЖАДЕН. ПИЕТЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ВОДА?

27 юли 2018
ТИ НЕ СИ БОЛЕН, ТИ СИ ЖАДЕН. ПИЕТЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ВОДА?

 

Статистиците са изчислили, че към средна възраст пове­чето хора пият не повече от 700 мл вода. А нормалното коли­чество е 2 л дневно, в горещо време и при горещ микроклимат дозите се увеличават. Най-честото оправдание, което чувам, е за липса на жажда. Но за съжаление този естествен регули­ращ механизъм е закърнял. Другото най-често оправдание е заетост и недосетливост. Затова бутилката с минерална вода трябва да е на една ръка разстояние. Най-добре е да се пие трапезна минерална вода.

Когато тялото не се прочиства, в бъбреците започват да се отлагат песъчинки, които се уголемяват, докато се стигне до отливъчни камъни. За да си представят по-ясно този процес, съветвам пациентите да разтворят 1-2 супени лъжици гот­варска сол в чаша вода и да я оставят на стайна температура. Първо се наблюдава излужване на разтвора - заприличва на мастика, извадена от хладилник. Следва образуване на дреб­ни кристали и накрая се образуват големи и твърди кристали от готварска сол. По подобен начин се образуват кристали и в бъбречното легенче. Отлагането им там дразни, причиня­ва възпаление и се стига до възпаление на бъбрека - пиело-нефрит. В 90% от случаите пиелонефритът е калкулозен, т.е. причинен от камъни. От своя страна бъбречното възпаление е една от най-честите причини за хипертония, а хипертония­та - причина за инфаркти и инсулти, които вземат най-много жертви у нас. Оглавяваме печалната класация по смъртност и от инфаркти, и от инсулти, и то в световен мащаб.

Пиенето на достатъчно вода поддържа и регулиращата ренин-ангиотензинова система, която се нуждае от достатъч­но вода, така както и водната мелница. Заблуда е, че хипертониците и сърдечноболните трябва да ограничават приема на течности. Ограничаването на водата крие опасност за тях от задълбочаване на болестното състояние. Просто те трябва да пият същите количества, но на малки порции, на гладно и при всяка възможност чай или топла вода. Всъщност риск от задръжка на вода в тялото съществува, когато се злоупотре­бява с готварската сол в храната. Натрият задържа течности в тялото и с него трябва да се внимава. За да има обективен критерий, се следи количеството отделена урина. Ако се из­пият 2 литра вода, трябва да се отдели 1,5 л урина. Още 0,5 л течност се изпарява през кожата и при дишането.

Типични явления при недостиг на вода в организма

Запек - хроничният недостиг на вода втвърдява съдър­жимото в дебелото черво.

Артрит - недостигът на вода засяга еластичността на хрущяла; в резултат на това се стеснява ставната междина и това води до засилено триене на ставните повърхности. Този феномен се наблюдава и при междупрешленните дискове и риска от пукване на диск и дискова херния е увеличен. (За да си го представим по-ясно: затова зъболекарите съветват из­куствените челюсти да се държат в чаша с вода - за да не се изсуши и напука пластмасата.)

Нарушения на кръвообращението, задух.

Главоболие, мигрена - недостигът на течности, респектив­но гръбначно-мозъчна течност, е честа причина за тях.

Хронична умора и уязвимост при стресови събития.

Хипертония, риск от мозъчен удар и инфаркт – недостигът на вода води до сгъстяване на кръвта, по-трудното й протичане. По-лесно се образуват тромби, артериалното налягане може да се повиши.

Разширени вени - могат да бъдат резултат и от по-трудното протичане на кръвта.

Наднормено тегло - чувството за глад и жажда е обърка­но от цивилизацията.

Алергии, астма.

Оглупяване (понижен мозъчен капацитет) - водният дефи­цит е честа причина за това.

Бъбречна недостатъчност - може да е в резултат на смутено кръвооросяване на бъбреците, пикочна киселина и други вред­ни вещества се отлагат в тялото и особено в бъбреците.

Състарена кожа - тя става суха, появяват се бръчки.

Твърде късно е да се пие при жажда

Жаждата е късен сигнал на тялото за нуждата от течнос­ти. Когато се усеща жажда, вече е настъпила дехидратация със съответните неблагоприятни последици. Който пие едва когато усети жажда, реагира късно. Освен това чувството за жажда е доста индивидуално и се влияе от околни фактори. Например стресът я потиска, а с напредването на възрастта прагът на чувствителност се покачва.

Когато обаче се усеща жажда, въпреки че се приемат дос­татъчно течности, случаят трябва да се изясни с лекарска консултация.

Кое е истинското количество?

За да не изсъхва тялото и да се пречиства от вредните ве­щества, възрастният човек трябва да изпива минимум 1,5 до 2 литра в денонощие. При увеличено физическо натоварва­не (спорт, физическа работа), както и при топло време или работа при горещ микроклимат, необходимите количества съответно са по-високи. Температурните състояния или уве­личената склонност към потене също изискват по-големи ко­личества течности.

Колко вода да се пие зависи и от храненето.

Солта и белтъкът водят до отделянето на хормон в мо­зъка, водещ до стесняване на кръвоносните съдове, артери­алното налягане се увеличава и бъбречното кръвообращение, респективно филтрацията се влошава. Извод: колкото повече месо, сирена и сол се консумират, толкова повече вода трябва да се пие. При вегетарианския режим на хранене е необходи­ма по-малко вода. Вегетарианците си я набавят с плодовете и зеленчуците и за тях 1-1,5 литра вода е достатъчно, докато за употребяващите месо са необходими над 2 л дневно.

Кои течности са неподходящи?

Алкохол и кафе не са подходящи за набавяне на течнос­ти. Тъкмо обратното. Действат дехидратиращо, диуретично и увеличават водните загуби. Който не иска да се откаже от тези напитки, да пие и по чаша вода с тях, както е обичайно в топлите страни.

Подсладените напитки съдържат захар, други въглехид­рати, изкуствени оцветители и аромати. Внасят много кало­рии и засилват жаждата.

Млякото и млечните продукти да не се считат за напитки, а за течни храни.

Кратък преглед на най-популярните разновидности на водата

Преварена и топла.

Дестилирана. Горещо я препоръчва Херберт Шелтън. Петър Димков също дава добри отзиви за нея. Според него билковите чайове, приготвяни с дестилирана вода, са по-ефективни.

Аз я предписвам за кратки питейни курсове от 2-3 седмици през 2-3 месеца при склонност към образуване на пясъци и камъни в бъбреците, при подагра, алергии и други състояния, изискващи пречистване на тялото от шлаки и токсини.

Минерална. Тук няма да се спирам на минералните води като част от конкретно лечение, при което се използват и води с минерализация над 2 г/л. Ще се спра на всекидневното пиене на минерална вода заедно с вода от крана или вместо нея. Хората най-често се интересуват от това необходимо ли е въобще, без особени здравословни проблеми, да се заменя водата от крана и доколко. А също и дали продължителното пиене само на минерална вода не е вредно.

Ако имате късмет да живеете на място с нов водопровод, водата да не е нито много твърда, нито много мека и микро-биалният й анализ да е добър, минералната вода ще е необ­ходима основно при курсове за прочистване или по време на летните жеги. Нека се има предвид, че питейната вода се хло­рира. Щом попадне в организма, хлорът изтласква йода и ста­ва причина за дефицита му и свързаните с това заболявания на щитовидната жлеза, които у нас са чести. С преваряване хлорът се отстранява.

Що се отнася до това може ли да навреди продължително­то пиене само на минерална вода - категорично не, щом става дума за трапезните води, предлагани в търговската мрежа. За трапезни се считат водите със слаба минерализация - до 2 г/л. Такива са повечето минерални извори в България. Гор­нобанската вода например е с обща минерализация 161 мг/л (това задължително се посочва на етикетите на бутилките), което е около 12 пъти по-малко от горната граница в катего­рията на слабоминерализираните води. Но благоприятното им действие се дължи не само на минералните вещества.

При висока температура и голямо налягане дълбоко под земята водата преминава през фарфоризация, променят се физическите й свойства, като засилена разтворителна спо­собност, променено повърхностно напрежение и др., което е важно за прочистване на тялото. В същото време в нея са разтворени всички важни за живота съединения. Приблизи­телно 80 % от минералните соли, които влизат в състава на клетките и тъканите на тялото, се намират и във водата.

Особено полезна е през лятото, когато с потта от тялото се изхвърлят и соли.

Дори слабоминерализираните води съдържат над 20 хи­мични елемента. Те укрепват имунната система и помагат за изхвърлянето на отровите от организма, като активизират водната обмяна. Освен това действат пряко върху лигавица­та на стомаха, бъбреците и панкреаса. Такива са трапезните води от изворите в Княжево, Горна баня, Вършец.

Панчаревската вода например е подходяща за малки деца. Тя е бедна на натрий, но съдържа много калций и магнезий, които са полезни за костната система на подрастващите.

Минералната вода „мие" отвътре организма. Тя разрежда бронхиалните секрети, помага при бъбречнокаменна и жлъчнокаменна болест, при пиелонефрити и подагра. Има прочис­тващо действие при хронични отравяния с тежки метали и ле­карства. Особено полезна в това отношение е горнобанската. Тя е с ниско съдържание на калций и е много полезна за хора със склонност да образуват калциеви фосфати и оксалати в бъбреците. Някои води пък извличат солите на радиоактив­ните изотопи, като например стронция от костите.

Микроелементите от минералната вода ускоряват мета­болизма. Някои води съдържат флуор, който е важен при остеопороза, при кариеси. Такива са водите в Огняново, Невестино и др. - спирам с изброяването, тъй като 216-те находища на минерална вода, с които е богата България, са друга тема. При трапезните води тези лечебни ефекти се проявяват по-слабо, основното при тях е комплексното благоприятно дейс­твие. Добре е, ако се пият всекидневно, да се редуват води от различни минерални извори.

Из " Въведение в природолечението. Моята практика " - Д-р Атанас Михайлов

https://www.orangecenter.bg/vavedenie-v-prirodolechenieto-moyata-praktika.html

Cпиpyлинa e ecтecтвeн пpax oт „вoдopacли“ (циaнбaĸтepии), ĸoйтo e нeвepoятнo виcoĸ в cъдъpжaниeтo нa пpoтeини и дoбъp изтoчниĸ нa aнтиoĸcидaнти, B-витaмини и дpyги xpaнитeлни вeщecтвa. Koгaтo ce cъбиpaт пpaвилнo oт нeзaмъpceни eзepa и вoдни тeлa, тoй e eдин oт нaй-мoщнитe изтoчници нa xpaнитeлни вeщecтвa.

прочети още

Поради забележителните си хранителни, профилактични и лечебни свойства гъбата кладница се радва на огромен кулинарен успех в страните от Средиземноморието, а напоследък и в редица северни страни от Европа – Германия, Белгия, Обединеното кралство и други. 

прочети още

Херпес Зостер е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вируса Varicella zoster virus. При първичното попадане на вируса в организма, той причинява заболяване известно като варицела (вид шарка).

прочети още

Изследванията по целият свят подкрепят и препоръчват това, което Хипократ ( бащата на медицината ) установява и с което лекува пациентите си 400 години преди Христа. Той открива, че натуралният, недестилиран ябълков оцет

прочети още

Златен корен е познато като Rhodiola rosea, но то има още много имена -  корен на Арктика, царска корона и розовица. Расте в студени и скалисти райони включително Сибир, Арктика, както и северните части на Азия, Северна Америка, Европа и Великобритания. Родиолата  има много специфичен външен вид – от един общ корен излизат много цветчета, покрити с жълтеникаво-бели връхчета. Златният корен се използва от хиляди години в традиционната медицина поради високата концентрация на органични съединения като феноли, алкалоиди, флавоноиди и хинони. Слави се с  функциите си да намалява стреса и тревожността.                                                                                            

прочети още
ЛЕЧЕНИЕ С DiaDENS-PCM
18 август 2018

DiaDENS-PCM е експерт в областта на ДЕНС-терапията. Универсалният апарат е снабден с лечебни програми за оказване на първа помощ и курсово лечение на често срещащи се заболявания и симптоми:

прочети още

Скандинавско ходене с щеки. Това е вид разходка на открито с помощта на специални пръчки, подобни на ски

прочети още

За пореден път и тази година, от 11 август ще гледаме към небето за падащи звезди.

прочети още

Зеолитът  нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, потенето, напрегнатостта. Хората, употребяващи зеолит, не познават болести като рак, язви, гастрити, колити, проблеми на сърдечно- съдовата и нервната система. Употребата на зеолитовия прах се отразява добре върху кожата и неутрализира последиците от умората.

прочети още

Няколко чаши зелен чай дневно укрепват сърдечно-съдовата система, защото поддържат еластичността на кръвоносните съдове и заздравяват стените им. Освен това полифенолът, съдържащ се в него, ускорява разлагането на кръвния холестерин и на мастите,понижава кръвното налягане ( за разлика от черния,който го повишава), предпазва от кариес.

прочети още

Когато сами искаме да се снабдим с някои по-често употребявани, несъдържащи отровни вещества билки, са ни необходими познания не само за точното им идентифициране и разпознаване от други близки видове, но и за правилното им събиране, пречистване, сушене и съхранение. Трябва да се знае в коя част от лечебните растения се съдържа най-голямо количество от действащите вещества, тъй като те не са равномерно разпределени в цялото растение. В някои видове те са локализирани (натрупани) в листата, в други — в   корените,   коренищата,   корите,   цветовете,   плодовете,   семената   или стръковете, и те поотделно трябва да се събират. Тези растителни части (дроги) се използват за приготвяне на лекарства.

прочети още

Редовната им консумация подпомага лечението на скорбут, стомашно-чревни заболявания, малокръвие. Силно изразено е положителното действие на плодовете върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод.Сокът или отварата от плодовете имат отхрачващо действие.

прочети още

Лошият успех в училище и разсеяното поведение не винаги се дължи само на мързела на детето. Често пъти той е причинен от растежа или органични смущения и често можем да си помогнем с май-обикновените билки растящи по нашите ширини/

прочети още