Каталог Топ Сайтове
BGtop

ЗИМЗЕЛЕН

  • Марка: СЪНИ ЯМБОЛМалка винка, още дребен или малък зимзелен е вечнозелено, многогодишно почвопокривно тревисто растение от семейство Тойнови.

Лечебните свойства на зимзелен /зеленика, самодивско цвете/ са описани още през ІІ век в Римския Хербариум от Луций Апулей. В него е записано, че растението било използвано срещу „дяволска болест” и обладаване от демони, за предпазване от змии и диви зверове.

Вярвало се е, че когато има любов, зелените листа на зимзелена, в различни комбинации на приготвяне, изцеряват множество нервни болести, повишено кръвно налягане и кожни обриви.

Отварите, създадени от тях действат противовъзпалително, противосептично, кръвоспиращо и понижават кръвната захар. Смятало се е още, че зимзеленът е цвете с магическа сила и мощ, което пази от зли сили.


Други имена: малка винка


Действие:

Кръвоспиращо, съдоразширяващо, успокоява нервната система, болкоуспокояващо, противовъзпалително, затягащо.

При хипертонична болест в лек и умерен стадий, при спазми на мозъчните съдове, мозъчна атеросклероза, неврогенна и пристъпна тахикардия, при кръвоизливи (от носа, белите дробове, матката), диария, треска, малария, кашлица и др. Външно за компреси при мокрещи екземи, обриви и сърбежи по кожата, за гаргара и жабурене при възпаление на устната лигавица.


Начин на приложение:


1 с.л. билка се вари 20 мин с 400 мл вода. Отварата се изпива за 1 ден на 3-4 пъти или се ползва за гаргара и компреси.

 

ОТРОВНО! Да се използва само под лекарско предписание и контрол

1,00 лв. 0,95 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 0,95 лв.
Моля, изберете: