Каталог Топ Сайтове
BGtop

КЛАДНИЦА, ИДЕАЛНИЯТ ЗАМЕСТИТЕЛ НА МЕСОТО

16 декември 2018
КЛАДНИЦА, ИДЕАЛНИЯТ ЗАМЕСТИТЕЛ НА МЕСОТО

Поради забележителните си хранителни, профилактични и лечебни свойства гъбата кладница се радва на огромен кулинарен успех в страните от Средиземноморието, а напоследък и в редица северни страни от Европа – Германия, Белгия, Обединеното кралство и други. 

Традиционно качествена кладница консумират в Русия и Гърция, където тази гъба присъства в редица ястия, както и като мезе на скара.

Именно кладницата може да замени в ценностно отношение напълно месото – макар количеството на белтъчините да е както при другите гъби, в качествено отношение тя ги превъзхожда, и то в две направления: кладницата съдържа всички жизненоважни незаменими аминокиселини (които човешкият организъм си набавя чрез храната), като при това белтъчините са в най-лесно смилаем вид. Мазнините в тази гъба са под 0,5% - предимно полиненаситени мастни киселини с изключително благоприятно въздействие върху организма. Богато е съдържанието на витамини от група В, които иначе си набавяме главно от месото и зърнените храни. Освен това в кладницата се съдържат на практика всички ценни за метаболизма витамини (А, В, С, D) и  микроелементи (калий, калций, фосфор, магнезий, желязо). Въз основа на тези характеристики може без преувеличение да се каже, че кладницата трябва да влезе в седмичното меню на всеки от нас. Това особено важи за хора на диета, вегетарианци или възрастни хора, които, дори и да им се услажда, не трябва да наблягат на месцето, поради рисковете от висок холестерол, атеросклероза и т. н.


Лечебна стойност на кладницата се дължи на съдържащия се в нея ловастин, който влияе на биосинтеза на холестерол в черния дроб, като по този начин намалява значително нивата му в кръвта и черния дроб (до 20% според изследване на учени от Братислава). Според тези изследователи именно прясната гъба постига реалните лечебни въздействия.

Противотуморният ефект, който се отбелязва от някои изследователи, се обуславя от наличието на веществата бета-глюкани в т.ч. лентинан – вещество, изследвано и извлечено за пръв път в скъпата японска дървесна гъба шитаке.
Установено е, че кладницата повлиява благоприятно лечението на редица заболявания: хепатит, язва, диабет, атеросклероза, отклонения в кръвното налягане, остеропороза.
В кухнята кладницата съперничи както на зеленчуците, така и на месото. За разлика от култивираната печурка тя не променя цвета на храната. Приготвя се по най-различни начини – салати, гарнитури, в основното ястие или паниран шницел. За по-доброто усвояване на биологично активните вещества добре е да консумирате кладницата с лимон и пресни зеленчуци. Прието е за препоръчително измитата и нарязана прясна гъба да бъде обработена за кратко на висока температура – в малко вода и мазнина, или само едно от двете, в зависимост от вкуса и целта. На пазар все по-често можете да намерите прясна кладница. Обърнете внимание на качеството – свеж вид, обърнати надолу ръбчета на гуглата, късо пънче. Хит напоследък са готовите полуфабрикати – гъби кладница в масло. Удобно и практично е да разполагате с кутия в хладилника или килера – гъбите са с голяма трайност, но с най-добро качество са стерилизираните гъби без консерванти. Цената се компенсира многократно както от удобството, така и от факта, че при приготвянето им от пресните гъби отпадат влагата и пънчетата.

Cпиpyлинa e ecтecтвeн пpax oт „вoдopacли“ (циaнбaĸтepии), ĸoйтo e нeвepoятнo виcoĸ в cъдъpжaниeтo нa пpoтeини и дoбъp изтoчниĸ нa aнтиoĸcидaнти, B-витaмини и дpyги xpaнитeлни вeщecтвa. Koгaтo ce cъбиpaт пpaвилнo oт нeзaмъpceни eзepa и вoдни тeлa, тoй e eдин oт нaй-мoщнитe изтoчници нa xpaнитeлни вeщecтвa.

прочети още

Херпес Зостер е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вируса Varicella zoster virus. При първичното попадане на вируса в организма, той причинява заболяване известно като варицела (вид шарка).

прочети още

Изследванията по целият свят подкрепят и препоръчват това, което Хипократ ( бащата на медицината ) установява и с което лекува пациентите си 400 години преди Христа. Той открива, че натуралният, недестилиран ябълков оцет

прочети още

Златен корен е познато като Rhodiola rosea, но то има още много имена -  корен на Арктика, царска корона и розовица. Расте в студени и скалисти райони включително Сибир, Арктика, както и северните части на Азия, Северна Америка, Европа и Великобритания. Родиолата  има много специфичен външен вид – от един общ корен излизат много цветчета, покрити с жълтеникаво-бели връхчета. Златният корен се използва от хиляди години в традиционната медицина поради високата концентрация на органични съединения като феноли, алкалоиди, флавоноиди и хинони. Слави се с  функциите си да намалява стреса и тревожността.                                                                                            

прочети още
ЛЕЧЕНИЕ С DiaDENS-PCM
18 август 2018

DiaDENS-PCM е експерт в областта на ДЕНС-терапията. Универсалният апарат е снабден с лечебни програми за оказване на първа помощ и курсово лечение на често срещащи се заболявания и симптоми:

прочети още

Скандинавско ходене с щеки. Това е вид разходка на открито с помощта на специални пръчки, подобни на ски

прочети още

За пореден път и тази година, от 11 август ще гледаме към небето за падащи звезди.

прочети още

Зеолитът  нормализира кръвното налягане, премахва безсънието, потенето, напрегнатостта. Хората, употребяващи зеолит, не познават болести като рак, язви, гастрити, колити, проблеми на сърдечно- съдовата и нервната система. Употребата на зеолитовия прах се отразява добре върху кожата и неутрализира последиците от умората.

прочети още

Няколко чаши зелен чай дневно укрепват сърдечно-съдовата система, защото поддържат еластичността на кръвоносните съдове и заздравяват стените им. Освен това полифенолът, съдържащ се в него, ускорява разлагането на кръвния холестерин и на мастите,понижава кръвното налягане ( за разлика от черния,който го повишава), предпазва от кариес.

прочети още

Човекът е произлязъл от водата. Тялото ни съдържа зна­чителни количества вода. В мозъка тя достига 86 %. Вода­та е изключително необходима за поддържане на нормални­те жизнени процеси. Изпълнява охлаждаща и прочистваща функция, разтворител е на хранителните вещества. И въпре­ки че е от изключително значение за живота, у нас все още няма ясна позиция за дозите, температурата, вида на водата, начина на пиене.

прочети още

Когато сами искаме да се снабдим с някои по-често употребявани, несъдържащи отровни вещества билки, са ни необходими познания не само за точното им идентифициране и разпознаване от други близки видове, но и за правилното им събиране, пречистване, сушене и съхранение. Трябва да се знае в коя част от лечебните растения се съдържа най-голямо количество от действащите вещества, тъй като те не са равномерно разпределени в цялото растение. В някои видове те са локализирани (натрупани) в листата, в други — в   корените,   коренищата,   корите,   цветовете,   плодовете,   семената   или стръковете, и те поотделно трябва да се събират. Тези растителни части (дроги) се използват за приготвяне на лекарства.

прочети още

Редовната им консумация подпомага лечението на скорбут, стомашно-чревни заболявания, малокръвие. Силно изразено е положителното действие на плодовете върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод.Сокът или отварата от плодовете имат отхрачващо действие.

прочети още

Лошият успех в училище и разсеяното поведение не винаги се дължи само на мързела на детето. Често пъти той е причинен от растежа или органични смущения и често можем да си помогнем с май-обикновените билки растящи по нашите ширини/

прочети още