Каталог Топ Сайтове
BGtop

БАБИНИ ЗЪБИ

  • Марка: СЪНИ ЯМБОЛ

Описание:
Бабини зъби е многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение, с 10-50 см високо стъбло. Приосновните листа са с дръжки, тройно перести, с тесни линейни дялове. Стъбловите листа са приседнали. Цветовете са 3-4 см в диаметър, тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Околоцветните листчета са извити навън. Цъфти в периода март-май.

Други имена: трабузан, диви кошнички, ревничав бурен, желтениче

Разпространение:
Расте по сухи каменисти места. В България се среща само из Витоша и Люлин до 800 м надморска височина.

Употребяема част:
Използуват се надземните части (Herba Pulsatillae)

Химичен състав:
Активните вещества са стероидни сапонини - основно протодиосцин и протограцилин, както и сапогенините диосгенин, тигогенин, хекогенин и хлорогенин и др.

Действие:
Бабини зъби има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо приток на кръв към съответните места.

Приложение:
• при оскъдна и нередовна менструация,
• хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената,
• невралгия, 
• мигрена, 
• спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата,
• бронхит, 
• коклюш и др.

Начин на употреба: 
Бабини зъби се прилага като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва за 1 ден в 250 мл студена вода. Изпива се на глътки за 1-2 дни.
Използва се за суровина във фармацевтичната промишленост - за препарати, прилагани при полови смущения и импотентност, за лечение на стерилитет, за увеличаване на половото влечение (и у пола), а също и при практикуващите фитнес и бодибилдинг - за стимулиране натрупването на мускулна маса и за бързо възстановяване.

Внимание! Билката не бива да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му!
Да не се употребява от бременни, кърмачки и лица под 16 години едновременно с естрогенни хормонални препарати, контрацептиви и психотропни средства.

50 г

1,30 лв. 1,23 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 1,23 лв.
Моля, изберете: